Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2010 00:32 - Синът на бурята
Автор: amrita Категория: Лични дневници   
Прочетен: 795 Коментари: 1 Гласове:
2



Някога, преди много време, когато планините били още млади и хората говорели на един език, се родил Махнами. В нощта, когато викът му стреснал стените на схлупената къщурка се развилняла страшна буря. Светкавиците разкъсвали небето, дъждът заплашвал да отнесе малката постройка, заедно с родилката и малкия Махнами, гръмотевиците трещяли в своята ярост и образували земетръси. Майката изпаднала в паника и полудяла от страх изтичала навън в нощта. никой повече не чул нищо за нея. Новороденото останало да се надвиква с тътена на бурята - гладно, само и обречено.
Мълния паднала върху къщичката и подпалила сламения покрив.
На сутринта ловци минали оттам и дочули детски плач. Никой не можел да каже как е оцелял малкия, но той лежал там, насред пепелищата, подгизнал от дъжд, с опърлена косица и плачел с все сила. Ловците го занесли при една стара жена, която живеела навътре в гората и тя обещала да се погрижи за сирачето. Тя именно го нарекла Махнами, на сина, който преди време била загубила. И така останал малкия при бабата и тя денонощно бдяла над него, грижела се за здравето му, учила го да познава билките и гъбите, да слуша песента на птиците, да пее заедно с нощния вятър. Ловците, които го намерили, наминавали често и често го вземали със себе си на лов, за да отнесе на бабата пресен дивеч за храна. Така минали 15 години от онази злопоучна нощ, в която Махнами се родил. И ето че отново се повторила онази буря. Светкавиците разрязвали небесата, тътена на гръмотевиците донесъл трусове, мълниите подпалвали пожарища, а дъждът наливал реките, докато не повлекат в стихията си всичко, изпречило се на пътя им. Изкоренявали вековни дървета, заливали ниви и поляни, събаряли кошари и къщички. Много хора загинали, други полудели от страх не проговорили никога вече. На сутринта от близките села се събрали и отишли при бабата и Махнами. Обявили го за прокълнат и го прогонили от земите си. Бабата не можела да тръгне с него и с мъка се разделила с момчето, изпращайки го до края на гората и заръчвайки му хиляди заръки. Той я прегърнал, благодарил й за всичко и й казал за нищо да не се безпокои, че той ще открие каква е причината за страшните бури и ако наистина е прокълнат, ще развали проклятието си, за да заживее нормално и щастливо.
Пет години обикалял из пътищата на света, живеел при непознати, хващал се на работа по полята и нивите, пасял стадата и се опитвал да разбере историята си, за да успее да смъкне проклятието от себе си. Но в едно градче, далеч от родните му места, където никой не знаел за него, срещнал красиво момиче, в което се влюбил и по-късно създал семейство. Родил му се син, а след две години и дъщеричка и Махнами забравил за проклятието, спрял да обикаля по широкия свят и създал свой малък Рай, където бил щастлив и обграден с обич. Така, в безгрижие и много бързо се изтърколили още десет години. За трети път се повторила онази страшна буря, светкавиците, гръмотевиците. Но още по-страшна била, още повече хора уморила, стада издавила и домове изгорила. Загубил в нея Махнами жена си и сина си. На сутринта хванал дъщеря си за ръка и я отвел при свои приятели, които обещали да се грижат за нея, докато той не се върне. На тръгване тя му подала малко камъче и казала, че вълшебно, защото винаги, когато му се помолела за нещо, желанието й се изпълнявало. Стиснал Махнами камъчето, прегърнал момиченцето си и поел отново по пътищата на света без посока, без цел. Вярвал, че пътят няма да го подведе и ще го изведе до отговорите, които търсел, за да спре да причинява нещастия на хората. Ако и този път не успеел, Махнами дал обет пред гроба на жена си и сина си, че един ден преди да навърши 45 ще се убие сам, но още веднъж нямало да позволи на бурята да помете всичко наоколо.
....
следва...



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sunny2 - историята ти е вълшебна,
20.06.2010 00:55
скъпа amrita! Сякаш идва от "някога, преди много време, когато планините били още млади и хората говорели на един език..." Махнами ще пребори бурята, а ние ще го следваме... Ще очакваме продължението. Лека нощ и ти благодаря, amrita!)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: amrita
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1840357
Постинги: 1583
Коментари: 3804
Гласове: 5980