Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2010 13:49 - Забравихме какво означават
Автор: amrita Категория: Лични дневници   
Прочетен: 737 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Вървях си нощес из улиците и си мислех пак за тази тълпа. Много странен феномен е тя. Помните ли, изяде героя на Зюскинд от любов? Помните ли разпна и Иисус? Издигала е и е сваляла крале и патриарси. Тълпата е колективния герой на властта. Тя задава порядките, тя командва индивида, тя раздава присъди. Тълпа като тълпа.
Обичах я. Обичах в нея възможността й да променя нещата. Капацитетът й е огромен.Тя би могла да направи този свят едно по-добро място за мен, за теб, за себе си, ала не иска. Тълпата се обезличи. Тълпата спи.
Няма ценности в тълпата, има наложен морал. А той не дава сили на прогреса, той затваря и обездушава. Тълпата вече отдавна няма душа.
И за всеки малко по-свестен са следващите редове. Защото ги знаем тези думички, приятели, ала забравихме да ги използваме. Ще се стрестнем или ще се причислим към редиците на обездушената тълпа.

ДОБЛЕСТ
от речника: Способност да се действа и да се говори мъжествено, смело и открито.

Висшата доблест се състои в това, да се прави това в самота, което хората дръзват да направят единствено в присъствието на много свидетели. Ларошфуко

Интригата е силата на слабия.Даже на глупака му е достатъчно ума, за да вреди.
Уилям Шекспир


Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си, достатъчно умен, за да спечели от тях, и достатъчно силен, за да ги поправи. Джон Максуел

Най-великата доблест не е в това никога да не паднеш, а да се изправиш всеки път, когато паднеш. Конфуций

Победата зависи от доблестта на легионите. Цезар

Нека да са живи моите врагове. Да са живи./Нека да са яростни мъже. И достойни... Захари Иванов

Да получиш власт е случайно нещо, а да я предадеш на друг е доблест. Сенека

Доблестта може да се прояви винаги и навсякъде Сенека

Остарялото и вече неползваемо значение на думата доблест е всяко едно положително качество у човека. Днес тя е синоним на мъжество, чест, силен дух, достойнство. Днес доблестта е проявена твърде слабо. Утре може би ще си отиде завинаги. Тълпата ли я изяде? Или ние забравихме за нея?
Всички знаят подобни на горните афоризми, поговорки и т.н. Но колко от тях ги прилагат в ежедневието си? Те звучат добре, верни са, проверени са от времето, но остават в Интернет, остават в книгите, остават някъде извън нас.

>следва>




Тагове:   Какво,   означават,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: amrita
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1840803
Постинги: 1583
Коментари: 3804
Гласове: 5980