Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2010 18:48 - От какво се прави нектара на безсмъртието на индийските божества...
Автор: amrita Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2205 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 02.10.2010 19:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Рецептата е много проста, толкова проста, колкото могат да бъдат само истински великите неща.
Но за да ви държа в напрежение - малко суха теория ;)

(от всякъде си личи, разбира се, че извадката от Уикито ;)

Амрита (деванагари: अमृत) е санскритска дума, която буквално означава „това, което е безсмъртно“ и често се превежда в текстове като нектар.

В индуизма

В индуизма амрита често се споменава като напитката на боговете, която ги дарява с безсмъртие. Според историята, разказвана в Махабхарата, Бхагавата пурана и Вишну пурана, Самудра мантхан („Биенето на океана от мляко“) боговете започват да губят своето безсмъртие поради проклятие на мъдреца Дурваса. С помощта на асурите (демоните) те бият морето, за да намерят нектара на безсмъртието, амрита. След като го изпиват, боговете възвръщат безсмъртието си и побеждават демоните.

Според друг мит, разказан в „Махабхарата“, амрита е открадната от царя на птиците Гаруда, който трбявало да занесе напитката на змии, пленили майка му. Гаруда побеждава в битка боговете, водени от Индра, прелетява през спиците на колело (символ на слънцето), преграждащо пътя към амрита и убива две охраняващи я змии. Все пак, Гаруда сключва съюз с Индра, като му обещава, че ще му помогне да си възвърне напитката, след като я предаде на змиите. По време на ритуалното омиване преди изпиването на амрита, което змейовете извършват по указание на Гаруда, Индра им открадва напитката и я отнася обратно на небето.

В йогическата философия амрита е течност, която може да тече от хипофизата в гърлото по време на дълбоки състояния на медитация. Според някои йогически текстове една капка от нея е достатъчна, за да се победи смъртта и да се постигне безсмъртие.

Значи можете да избиете и океана, но да ви кажа - уморителна работа е, а и не знам как ще се разберете после с божествата, че да ви налеят малко. Ще трябва хем в биенето да помагате, хем после да се влачите с празната чашка по тях и да мрънкате, докато не им омръзнете и не ви налеят капка -две или не ви шутират здравата отзад.

Моята рецепта е друга. Така-а-а-а Взехте ли моливите?

В една чаша сипвате вино... и го изпивате.
Като ви стане замяно, сипвате втора чаша. Във виното била истината, все пак, да му отдаден необходимото уважение ;) Но това си е за ваш кеф, няма нищо общо с отпиването на безсмртната течност, ако и състоянието да е горе-долу подобно.
Опиянение! Желание за танц! Парлива горещина в ръцете и гърдите и някъде по гърба, малко и в краката - въобще все едно някакви пламъци ви галят. Звезди в очите, песен в душата и идеята, че сте всесилни и велики, че няма на света нещо, което може да ви сломи, че сте по-високи от звездите и по-дълбоки от моретата, че сте по-красиви от цветето и по-съвършени от въздуха, че сте вълшебници.
Познато ли ви е?
Две неща причиняват това усещане: отпиването на глъдка истинска любов, вселенска, вечна, светла, творяща любов и напиването (ама много напиването с вино) Второто е краткотрайно, заблуждение е, ала все пак можете да усетите към какво трябва да се стремите. От второто в един момент падате на пода, първото все ви извисява. От второто ви боли глава, първото е вечно здраве.
Как да се сдобието с този вълшебен елексир?
Като го отдавате от себе си, безкрай. Като на всеки срещнат човек, на всяко подминато цвете, на всяка животинка, която пресече пътя ви, на всяка капка дъжд, на слънцето, на всичко, което ви заобикаля не спирате да отдавате любов, поливате, поливате света единствено с любов. "Индийските божества" тогава ще ви се усмихнат и ще ви разкрият тайната си, ще разберете какво значи да си вечно млад, вечно усмихнат, вечно светъл. Какво е да не пиеш повече никога отровата на гнева, омразата, страха, тревогата и т.н. Ще узнаете, ще почуствате, че всъщност СЕГА!, точно в този момент, в това, откъснато от времето мигновение, е събрана цялата вечност и ще усетите сладката магия на това да я притежаваш. Тогава времето ще спре да значи, тогав всичко ще спре да значи и всичко просто ще бъде.

divna8, благодаря ти за вдъхновението. Прегръщам те! С обич!




Тагове:   Какво,   Нектара,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. svetula13 - Ve4nata istina!
02.10.2010 19:34
Dobre e da se podsestame neprekasnato zatova, 4e lubovta e jivot, mladost, ve4nost, 4e tja e vatre v nas...Ne e neobhodimo da j tarsim njakade navan. Ako se zaslu6ame v sebe si - ste j otkriem.
цитирай
2. amrita - Да :)
02.10.2010 19:37
в нас и само чака да й дадем власт и излаз.
Хубава вечер!
цитирай
3. divna8 - Моля, моля. . . :):):) Таква съм си ...
02.10.2010 21:08
Моля, моля... :):):)
Таква съм си аз,
вдъхновителка :)))

Хубава вечер и вълшебни сънища!
цитирай
4. amrita - :) Цвете си ти, слънце ..:)
02.10.2010 21:13
:) сладки, сладки сънища и от мен.
цитирай
5. bven - Не бях се сетила за това -
02.10.2010 21:46
веднага ще започна опитите - те са моя слабост. но ако не се получи - кой ще отговаря за рецептата? :) Вдъхновителката или амрита!?
цитирай
6. amrita - Ако правилно изпълняваш
02.10.2010 21:58
инструкциите и не спираш да поливаш този свят с любов - резултатите ще дойдат. АЗ отговарям ако не се случи...постоянно, непрекъснато давай, давай от себе си любов, светлина, молитви...и ще видиш какви чудеса се случват в душата ти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: amrita
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1832353
Постинги: 1583
Коментари: 3804
Гласове: 5980